HYPOGLYKEMI
& ALKOHOL.

Alkohol hämmar leverns förmåga att frisätta glukos till blodet och detta måste personer med typ-1 diabetes tänka på vid insulindosering. När levern inte kan släppa ut tillräckligt med glukos kan det uppstå en risk för hypoglykemi.

Man ska vara medveten om att den glykolyshämmande effekt som alkohol har på levern kan vara i flera timmar efter att man har druckit. Detta är speciellt viktigt att tänka på innan man går och lägger sig för natten så man inte får en insulinkänning under sömnen.

Många alkoholhaltiga drycker som öl och cider innehåller däremot kolhydrater, så de kan få blodsockret att stiga. Detta skapar ofta förvirring eftersom man varit inställd på att vara försiktig med insulin vid alkoholintag.

Hur kan jag undvika att bli låg när jag har druckit alkohol?

Mät blodsockervärdet regelbundet när du dricker alkohol. Behöver du ta insulin medan du dricker måste du vara mycket försiktig. Kontrollera blodsockret innan läggdags och ät eller drick extra kolhydrater innan du lägger dig om du fortsätter att vara i risk för att bli låg under natten.

Alkohol och hypoglykemi – sammanfattning

  • Alkohol hämmar frisättningen av glukos från levern
  • Blodsockret sjunker gradvis
  • Motregleringen minskar/uteblir
  • Den blodsockersänkande effekten varar i flera timmar och beror på mängden konsumerad alkohol