Många av dem som får diagnosen typ 1-diabetes undrar förstås hur det kommer att påverka deras liv, både nu och i framtiden. En viktig del av att uppnå blodsockerkontrollen är att förstå diabetes, hur kost, motion och andra sjukdomar i vardagslivet påverkar sjukdomen i största allmänhet.
Maten vi äter bryts ner till glukos, som kroppen behöver som energi för alla aktiviteter. Kroppen behöver också insulin, som normalt produceras av bukspottkörteln, för att transportera glukos från blodet till cellerna. Om bukspottkörteln inte producerar insulin stannar glukosen kvar i blodet och cellerna får inte den energi de behöver. Det är den höga glukoshalten i blodet, blodsockerhalten, som ger de mer akuta fysiska tecknen och symtomen på diabetes. Vid behandling av diabetes är det viktigt att ta hänsyn till många olika faktorer: blodsockret ska övervakas och man måste vara noga med hur mycket kolhydrater man äter, motionera och få i sig rätt mängd insulin för att hålla blodsockret under kontroll och minska risken för komplikationer.
Genom att sätta sig in i vad kroppen behöver och lära sig hur man håller blodsockret på rätt nivå går det att sköta sin diabetes rätt.
Många återgår till en hälsosam livsstil som de är nöjda med och normala aktiviteter efter att ha fått diagnosen typ 1-diabetes. Om man lär sig att hålla blodsockret under kontroll kan man äta ute, ta sovmorgon när man är ledig, delta i sport och idrott och resa utomlands utan problem.
När jag fick diagnosen hade jag svårt att motivera mig själv och hålla blodsockret under kontroll. Jag tog inte så allvarligt på min diabetes.
- DOMINIKA