Planera graviditet

Kvinnor som har typ 1-diabetes behöver planera och förbereda sig väl inför graviditet och förlossning. Det finns många frågor att ställa.

Det absolut viktigaste för kvinnor med typ 1-diabetes som har bestämt sig för att försöka skaffa barn är barnets hälsa. Det avgörande för en problemfri graviditet är att hålla blodsockret under kontroll, vilket kan vara svårt under en graviditet på grund av hormonsvängningarna.

Läs om hur andra kvinnor med typ 1-diabetes har det och hur de har kunnat ha en problemfri graviditet tack vare bättre blodsockerkontroll.

Patientberättelse

Planera graviditet

Maria Carmela, har bättre kontroll tack vare sin pump sedan 2012

Jag tog insulininjektioner flera gånger om dagen i 17 år innan jag började fundera på att skaffa barn. Min doktor sade att jag måste få ner HbA1c-värdet och få stabilare blodsocker om jag skulle kunna få en graviditet utan komplikationer och erbjöd mig en insulinpump. Med insulininjektioner låg mitt HbA1c på 8,3, men med pumpen gick det ner till 6,4. Strax efter det upptäckte jag att jag var gravid. Jag skojar ofta om att det är insulinpumpen som är pappa till min son. Jag är väldigt tacksam.

- MARIA CARMELA

Innehållet och uppgifterna på denna webbplats är endast avsedda som information och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Patientberättelserna handlar om enskilda patienters unika upplevelser. Hur olika personer svarar på behandlingen kan variera. Tala alltid med din läkare om diagnos och behandling, se till att du förstår vad läkaren säger och följ hans eller hennes anvisningar. 

© 2016 Medtronic International Trading Sarl™. Med ensamrätt. Ingen del av denna webbplats får på något sätt eller med några medel återges utan tillstånd från Medtronic International Trading Sarl. MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite och CareLink är varumärken som tillhör Medtronic, Inc. och dess dotterbolag. CONTOUR är ett varumärke som tillhör Ascensia Diabetes Care Sweden AB.